TecnoSuper.net

Informazioni sull'Italia. Seleziona gli argomenti di cui vuoi saperne di più

Varför ligger de största nötterna alltid överst?

Om du öppnar en påse blandade nötter i olika storlek kommer du att se att största nötterna ligger överst i påsen. Och nu vet forskarna varför.

Forskare från L’Università di Manchester har tittar närmare på fenomenet genom att utföra 3D-röntgenskanningar av en påse nötter och skapa en tredimensionell intervallvideo av nötternas rörelser i takt med att påsen skakas.

Video visar nötterna röra sig

Forskarna upptäckte att för varje skakning av påsen bytte de stora paranötterna i stigande grad position från vågrät till lodrät och började förflytta sig uppåt i nöthögen.

Så snart paranötterna hade hamnat lodrätt blev det lättare for de mindre nötterna att trilla nedåt i påsen och därmed frigöra plats for de större paranötterna högst upp.

Efter cirka 70 skakningar av påsen nådde den första paranöten upp to den översta tiondelen av nötsamlingen. De paranötter som låg för långt ned i påsen för att kunna ändra sin ursprungliga vågräta vinkel rörde sig däremot inte ur fläcken.

Notblandning kan användas i industrin

Forskningsresultatet är inte bara ett kul faktum som du kan underhålla familjen med nästa gång du öppnar en påse blandade nötter. Enligt forskarna kan det vara gynnsamt för industrin, exempelvis inom bygg- och medicinbranschen.

Där kan ingenjörerna med korrekt utformning av material säkerställa att de blir jämnt blandade med varandra i stället för att lägga sig i lager.

READ  Intel Core i9-14900K ha superato i 9GHz stabilendo un nuovo record mondiale