TecnoSuper.net

Informazioni sull'Italia. Seleziona gli argomenti di cui vuoi saperne di più

Syrgasbehovet hos allvarligt sjuka covid-19-patient kan vara lägre än vad som tidigare antagits


– 26 gennaio 2022

En ny study av forskare på Uppsala universitet föreslår att syrgasbehovet till allvarligt sjuka covid-19-patient är lägre än vad som tidigare uppskattats. Anna Hvarfner, tidigare AT-läkare vid Malungs vårdcentral och ST-läkare vid medicinkliniken i Mora, är en av dem som varit med och gjort studien.

Syrgas är en billig och livräddandand behandling vid covid-19. Likväl är syrgas en bristande resurs i många låg- och medelinkomstländer och under pandemins toppar har akut syrgasbrist rapporteras även från rikare länder. Många dödsfall sker tyvärr fino a följd av syrgasbrist.

Per saperne di più su Uppsala universitet genomfört en studie kring användning av syrgas e samband med behandling av covid-19. Studiens mål var att beräkna hur mycket syrgas covid-19-patient med allvarlig sjukdom behöver. En av de som drivit studien är Anna Hvarfner, numera underläkare vid operationskliniken i Västmanland men som tidigare genomfört både AT- och ST-tjänstgöring i Dalarna.
Syrgasbrist har drabbat sjukhus världen över under pandemin, med dödliga konsekvenser. Studier som undersöker hur mycket syrgas som en covid-19-patient behöver har dock helt saknats inför planering av hur syrgasen ska fördelas, säger Anna Hvarfner.

Studiens slutsats är att behovet av syrgas hos Patient med en allvarlig covid-19-infektion kan vara lägre än det som tidigare beräknats.

– I vår forskning såg vi att genomsnittligt syrgasflöde till Patienterna var 3 liter/mint, vilket är lägre än WHO:s uppskattning på 10 liter/mint för allvarligt sjuka covid-19-patient.

Patientgruppen som studerades liknade andra Patientgrupper som Studerats under pandemins första våg i USA, Europa och Kina avseende kön, ålder och BMI. Syrgasbehovet undersöktes hos alla depatienter med en syresättning som gjorde att de behövde syrgas, men inte respirator.

READ  I funghi resistenti possono causare una pandemia

– Resultaten bör tolkas med försiktighet eftersom studien är liten, men vi hoppas på att den kommer bidra till att fler studier om syrgasbehov till covid-19-patient genomförs. Vårt mål är att deetta ska tjäna som underlag inför god kapacitetsplanering av den livsviktiga resurs som syrgas är, säger Anna Hvarfner.

Las pressmeddelandet su mynewsdesk.com