Nedstängningarna sotto pandemin har i praktiken inte räddat några liv. Däremot har de gjort stor skada for samhället.
Det visar en färsk study from Johns Hopkins-universitetet negli Stati Uniti.
– Sverige har följt en klart bättre linje än omvärlden, säger Lars Jonung, en av forskarna bakom study.
Studien släpptes i januari och har väckt stort international intress.
Forskarna har redan pratat med brittiska, amerikanska, tyska och franska tidningar när Aftonbladet ringer upp Lars Junung på torsdagskvällen.
Det de har undersökt är vilken effekt nedstängningar har haft på dödstalen under pandemin.
– Vår viktigaste slutats är att det vetenskapliga stödet for nedstängningar är mycket svagt. Det finns i stort sett inte, säger Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi vid Lunds universitet.
Han menar att man kan se nedstängningar som ett slags “läkemedel” som testats för att motverka dödsfall under pandemin.
– Detta instrument, detta läkemedel, höll inte vad det lovade. I stället har det gett enorma skador. Englands ekonomi, Spaniens, Italiens. Skuldsättningen i den offentliga sektorn har ökat dramatiskt i många EU-länder, säger Jonung, som tidigare varit rådgivare i pandemifrågor åt EU.
Svårt stå emot “nedstängningssmitta”
När norra Italien stängde ner i mars 2020 reagerade resten av Europa med chock. Sedan följde terra dopo terra i världen dopo. En slags “nedstängningssmitta”, enligt Jonung.
– Harett land stängt ner har grannlandet gjort samma sak. Det är oerhört svårt att stå emot trycket.
Sett till er study, hur tycker du att Sverige har hanterat pandemin?
– Sverige har gått en klart bättre väg. Vi har inte infört hård karantän, inte stängt skolor och arbetsplatser. Vi har haft färre restriktioner, de har inte kunnat göra lika stor skada som i andra länder.
Vad har vi vunnit på det?
Vi har vunnit et bättre fungerande samhälle, bättre utbildning for barnen, högre sysselsättning, starkare statsfinanser. I korthet, vi har klarat oss bättre än omvärlden.
Han är däremot kritisk till att Sverige införde pandemilagen, som han menar saknar vetenskapligt stöd.
“Sår i samhället”
De negativa effekterna i andra länder på grund av nedstängningar kommer finnas kvar länge, menar Jonung.
– Tyvärr kommer det att vara ett sår i samhället under generationer. Ungdomar som inte varit i skolan på två år, som fallet varit i många u-länder, det kommer att påverka dem så länge de lever.
“Hoppas den ska vaccinira politiker”
Forskningen är en så kallad metaanalys, alltså en genomgång av tidigare forskning. Totalt har forskarna gått igenom 18 590 studioso. Av de var det endast 24 som mötte forskarnas krav och togs med i analysen.
De andra rapportförfattarna är Jonas Herby vid Köpenhamns universitet och Steve H. Hanke vid det ansedda Johns Hopkins-universitet.
Enligt forskartrion hade nedstängningar endast marginell eller ingen effekt på dödligheten i covid-19 under pandemin.
Men nedstängningarna kan väl ändå haft effekt på själva smittspridningen?
Det vet vi inte, eftersom vi inte har tillförlitlig statistik över smittspridningen. Men om det är så, då är vårt försvar att om det havee en effekt på smittspridningen så borde det haft en effekt på dödstalen.
Han räknar med att det kommer finnas de som kritiserar studien. Men han hoppas också att den kan leda till att politiker tänker annorlunda i framtiden.
– Jag hoppas att den ska vaccinira framtida politiker från att använda destruktiva åtgärder. Vi vet inte om det kommer en ny variant av viruset. Vi vill se till att politiken i framtiden bygger på vetenskap i grunden.
“Evangelista della musica. Fanatico del cibo malvagio. Ninja del web. Fan professionista dei social media. Maniaco dei viaggi sottilmente affascinante.”